Daphne van de Velde

Daphne van de Velde is cum laude afgestudeerd aan de Fotoacademie Amsterdam. Haar werk is boeiend, vernieuwend en krachtig. Ze heeft prijzen gewonnen in binnen- en buitenland, exposeert bij verschillende galeries en musea en ook in het buitenland timmert ze aan de weg.

Als docent fotografie wil ze graag een verdieping in het werk van haar studenten aanbrengen. Ze geeft op meerdere niveaus les en is ook beschikbaar voor privé coaching.
Website: www.daphnevandevelde.nl

Fotografie verdiepend – portret (6 lessen)
start september en februari

De module portret richt zich op fotografen die al meer ervaring hebben en zich graag willen specialiseren. Een fotografisch interessant portret heeft een meerwaarde die uitstijgt boven de primaire eigenschap van de gelijkenis. Daar gaan we naar zoeken in deze lessen.

Wat wil je als fotograaf laten zien? Wat voor invloed heeft de techniek op het portret, doet de keuze voor een bepaalde techniek iets met de geportretteerde? Hoe maak je optimaal gebruik van het aanwezige licht en hoe grijp je snel in met eenvoudige middelen.

De belangrijkste vragen waarop in deze lessen een antwoord zoeken zijn: Wat wil ik in het portret laten zien, wie ben ik als fotograaf, hoe benader ik daarvoor het model en hoe krijg ik de foto die laat zien wat ik wil.

Deelname en benodigdheden

Je kan deelnemen aan deze cursus wanneer je de basiscursus fotografie hebt gevolgd, of voldoende technische kennis van je fotocamera hebt ((iso, sluitertijd en diafragma).
Voor deze cursus heb je een manueel instelbare camera nodig (compact, systeem of spiegelreflex).

Als je niet zeker weet of deze cursus geschikt voor je is, neem dan vrijblijvend contact op om te overleggen.

Lesinhoud

20 uur in 8 lessen, tweewekelijks op dinsdagen vanaf 17 september en 4 februari, 2,5 uur per les.

 • les 1 portret, verdieping en verschillende lichtsoorten
 • les 2 portret, uitsnede en modelregie
 • les 3 portret, beroepsportret
 • les 4 schaduw en compositie als beeldelement
 • les 5 zelfportret
 • les 6 evaluatie/ presentatie

Kosten: € 245,- Gelrepas korting is mogelijk.


Fotografie verdiepend – Inspiratie, concept en creatie (8 lessen)
start september en februari

De vervolgcursus richt zich op fotografen die al enige tijd ervaring hebben en graag wat meer verdieping willen. In deze cursus leer je foto’s te maken die voor meer mensen interessant kunnen zijn dan alleen voor je eigen familie of vrienden. Het is een goed vervolg op de basiscursus.

De digitale fotografie ontwikkelt zich voortdurend. De camera’s worden steeds beter en beeldbewerking wordt voor iedereen toegankelijk. Daarom gaat het in de fotografie steeds meer om de zeggingskracht van een foto, om het verhaal, over compositie, de keuze van het onderwerp en het beslissende moment.

Elke les ontvang je de lesstof en opdrachten die behoren bij een ander fotografisch genre, zodat je kan onderzoeken waar jouw interesse ligt. Deze opdrachten maak je tijdens de les of in je eigen tijd. In de lessen wordt ruim tijd besteed aan het samen bespreken van de gemaakte foto’s. Daarbij komen zowel de vorm, de inhoud als de techniek aan bod. Bij inhoudelijke opdrachten wordt vaak gebruik gemaakt van voorbeelden van andere fotografen of uit de geschiedenis van de fotografie.erhaal, de compositie, de keuze van het onderwerp en het beslissende moment.

Deelname en benodigdheden

Je kan deelnemen aan deze cursus wanneer je de basiscursus fotografie hebt gevolgd, of voldoende technische kennis van je camera hebt (ISO, sluitertijd en diafragma). Voor deze cursus heb je een manueel instelbare camera nodig (compact, systeem of spiegelreflex) en een USB stick.

Lesinhoud

20 uur in 8 lessen, tweewekelijks, 2,5 uur per les.

 • les 1 portret en verschillende soorten licht
 • les 2 landschap
 • les 3 stilleven
 • les 4 straatfotografie
 • les 5 reportage
 • les 6 geënsceneerde fotografie
 • les 7 zelfportret
 • les 8 evaluatie / presentatie

Kosten: € 315,- Gelrepas korting is mogelijk.


Project/ expositiegroep (8 lessen)
start 19 en 20 november

Deze projectgroep is bedoeld voor mensen waarvan we in de vervolgcursussen hebben gemerkt dat ze al ruime ervaring hebben met fotografie en graag hun fotografische kwaliteiten binnen een bepaalde thematiek willen onderzoeken en ontwikkelen.

Minimaal 1 keer per jaar zal het beste werk van deze groep geëxposeerd worden op een officiële groepsexpositie in Rozet of op een andere locatie in Arnhem.

We werken een kalenderjaar lang rondom een expositiethema en een eigen thema. Het thema ga je op jouw eigen manier in beeld brengen waarbij wij zorgen voor de inhoudelijke en technische begeleiding. Tijdens maandelijkse bijeenkomsten op Rozet zal de voortgang van het proces en onderzoek zowel individueel als in de groep worden besproken en wordt er ruime aandacht besteed aan het analyseren, bespreken en selecteren.

Van de deelnemers wordt wel een bepaalde mate van productie verwacht.

Deelname en benodigdheden

Je kan deelnemen aan deze cursus wanneer je door ons geselecteerd bent uit een van de andere cursussen, of door contact op te nemen en te overleggen of het niveau passend is.

20 uur in 8 lessen, maandelijks op dinsdagen en woensdagen vanaf 19 en 20 november, 2,5 uur per les.

Kosten: € 345,- Gelrepas korting is mogelijk.

Als je niet zeker weet of deze cursus geschikt voor je is, neem dan vrijblijvend contact op om te overleggen.